Dit was Open Monumentendag 2024

Een positieve weersvoorspelling en een goedgevuld programma vol leuke en interessante activiteiten bleken de beste ingrediënten te zijn voor een geslaagde editie van Open Monumentendag 2024 in de Midwest-regio.

Het thema van dit jaar - ‘En route!’ - benadrukte hoe routes, netwerken en connecties het verleden maar ook het heden hebben vormgegeven. De organisatoren bouwden op dit thema verder of gaven een eigen interpretatie en invulling aan hun evenement, wat een boeiend en gevarieerd aanbod vormde. 

In Moorslede was de historische heropbouwhoeve Cools-D’Hoop het decor voor de viering van het 20-jarig jubileum van de heemkring. Een tentoonstelling in de aangrenzende schuur gaf een uitgebreid overzicht van hun ondertussen indrukwekkende aantal activiteiten doorheen de jaren. De diverse erfgoedthema’s die hierbij aan bod kwamen, benadrukken het brede werkterrein van de vereniging. 

Lichtervelde ontpopte zich even tot de oldtimer-hoofdstad van Midwest. Dit rijdend erfgoed van eigen bodem vormde aan DC De Ploeg dé publiekstrekker naar de fel gesmaakte concerten van jeugdensembles Ferventis en JEL op het binnenplein. Binnen kon de tentoonstelling met Duitse ‘feldpostkarten’ uit WOI en transportgerichte foto’s uit de oude doos op flink wat bijval rekenen. Ook in Cinema De Keizer kon men terecht om de authentieke dorpscinema en de nieuwe tentoonstelling met heel wat origineel materiaal te ontdekken. 

Naar goede gewoonte konden de bezoekers van deze Open Monumentendag opnieuw in Roeselare terecht voor tal van activiteiten die jong en oud konden bekoren. Kerkewerk in de Rumbeekse St. Petrus-en Pauluskerk trok bezoekers met een unieke tentoonstelling waarin de kerkschatten, na vele jaren op zolder, weer werden getoond. Een leerrijke beeldmontage gaf een overzicht van de evolutie van de kerk, waardoor de rijke geschiedenis van de locatie als het ware opnieuw tot leven kwam. Een concert met orgel en zang in de Sint-Michielskerk en het klimaat-poëziefestival Natuurlijk Gezelle! boden een muzikale en literaire beleving met een internationaal karakter in een lokale setting. In wijk Krottegem loodste stripfiguur Emile kijklustige wandelaars langsheen historische plaatsen, feiten en annekdotes, terwijl wielermuseum KOERS de allerkleinsten onder ons (0-3 jaar) en hun gezelschap onderdompelde in de wereld van de grootste wielermonumenten en men in de nabijgelegen Paterskerk een eerste glimp kon opvangen van de toekomstige plannen met dit pand. Met de opening van de permanente expositie ‘Bunker 1944’ liet de stad ten slotte de bezoekers in primeur kennismaken met de geschiedenis van de bevrijding van de stad, waarbij de lange rijen kijklustigen het succes van deze editie weerspiegelden. 

Bezoekers die Open Monumentendag graag een sportieve toets gaven konden hun hart ophalen in Meulebeke. Het thema ‘En route!’ kreeg hier een letterlijke invulling. Een fietsroute in en om de gemeente bracht ongeveer 200 deelnemers langs zowel landelijke wegen als historische sites zoals kasteel Ter Borcht, een lokaal kunstatelier en het vredesmuseum. 

In Izegem vormden de twee musea Eperon d’Or en Stoom en Stroom de uitvalsbasis voor een rijk aanbod aan activiteiten in de stad. Dit jaar zakten maar liefst 3716 bezoekers af naar een of meerdere evenementen in de borstel- en schoenenstad. Geflankeerd door een rij glimmende oldtimers aan de voorgevel was de collectie van Eperon d’Or de hele dag gratis te bezoeken. De traditionele schoentjesworp was één van de hoogtepunten van de dag en trok, zoals elk jaar, veel toeschouwers. In Stoom en Stroom kon de grootste bewaarde en werkende stoommachine van ons land rekenen op talrijke bezoekers die zich rondom het imposante werkstuk verzamelden. De geur van olie en het gesmeerde mechanische geluid van deze werkende reus maakten de belevenis compleet. Aanvullend werd de recente restauratie van de iconische schoorsteen er ook toegelicht door de betrokken vakmannen. Voor wie de innerlijke mens wilde versterken en tegelijk de sfeer van Open Monumentendag wilde oppikken, kon terecht in het historische pand van restaurant Vonk op het Kachtemseplein voor een rondleiding. Net buiten het centrum van Kachtem werd men dan weer hartelijk verwelkomd op de hoeve Vanneste, waar de renovatie van het woonhuis en het archeologisch onderzoek op het achterliggende Vageweenbos werd toegelicht. De eigenaars trakteerden de bezoekers ook nog op koffie en zelfgemaakte cake. Aan de andere kant van Izegem kon men terecht op het domein van Wallemote-Wolvenhof waar vooral het serieus in de stellingen staande Kasteel Wolvenhof de aandacht trok: een unieke laatste blik op het op-en-top authenticiteit ademende interieur vooraleer het kasteel totaal gerestaureerd zal worden. In de Heilig-Hartkerk kon men ten slotte terecht voor de tijdelijke tentoonstelling ‘Van Kelten tot de Pélichy’ dat nog tot eind deze maand de 8 regionale erfgoedlijnen door de geschiedenis van Izegem verweeft. Het archeologisch luik belicht er bovendien enkele opmerkelijke artefacten uit Izegemse bodem. 

Bekijk hieronder het fotoverslag.