De reuzentraditie is tot op vandaag sterk verweven met de geschiedenis en cultuur in Midden-West-Vlaanderen. Metershoge poppen, met elk hun eigen verhaal of betekenis, zijn niet weg te denken uit de vele processies of carnavalsstoeten.
Een plaatselijke kermis, vaak gelinkt aan een religieuze feestdag, brengt mensen terug naar hun wortels. Een bezoek aan de familie of het stamcafé, typische streekgerechten en een lokale kermiskoers kunnen hierbij niet ontbreken.
Enkele middeleeuwse gebruiken haalden het tot in de 21ste eeuw. Regionale schuttersgilden, ooit bedoeld om de veiligheid van de inwoners te garanderen, zijn vandaag nog steeds actief. In de Sint-Michielstoren in Roeselare wordt het manueel klokkenluiden nog steeds beoefend.
A tot Z
Ontdek meer op Erfgoedbank Midwest
Snuister door een schat aan historisch beeldmateriaal op Erfgoedbank MidwestWiki-verhalen
Lees meer over de erfgoedlijn feesten, rituelen en tradities op deze wiki-infopaginaMijmerdoos: Kermis
Joelende kinderen in hun beste kleren, zaklopen en mastklimmen, jongelieden op vrijersvoeten, de processie, een grote velokoers, frietjes en oliebollen, de fanfare en het uitgaan van de reuzenstoet.Mijmerdoos: Verliefd, Verloofd, Getrouwd
Een reiskoffer met daarin drie koekendozen rond de drie thema’s verliefd, verloofd en getrouwd. Met deze mijmerdoos haal je herinneringen op aan die eerste kus, het aanzoek én de grote dag ergens midden vorige eeuw.