De agro- en voedingssector is wel degelijk bepalend voor de Midwestregio.
Ze produceert 20% van de groententeelt en 13 % van de aardappelteelt in Vlaanderen. Van de 97% geoogste aardappelen exporteert ze maar liefst 80% diepvriesfrieten naar het buitenland!
Het ‘Groenten in de vitrine’ project wou het brede publiek bewust maken van het belang van deze agro-voedingssector waar innovatie, duurzaamheid en kwaliteit geen loze woorden zijn.
Hoe is dit historisch gegroeid? Wat wordt er hier vooral geteeld? Wie verwerkt dit allemaal? En hoe komt het op ons bord?
Concept project
Een verrassende en gezinsvriendelijke pop-up tour van de agro-voedingssector in onze regio van de grond naar je mond maakte het belang en de omvang ervan duidelijk. De zintuigen werden geprikkeld, de kennis bijgespijkerd! Misschien bevorderde dit wel de goesting om een schakel in het voedingsproces te worden?
Tijdens het openingsweekend van de Week van de Smaak (16 én 17 november 2019) kon iedereen gratis van 7 tot 77 jaar onder begeleiding deze geanimeerde tour volgen langs leegstaande winkelpanden in het stadscentrum van Izegem (pop-up tour in Izegem met focus op de aardappel) en Roeselare (pop-up tour in Roeselare met focus op groenten).
Tijdens het weekend nadien op zaterdag 23 november 2019 kon het publiek de pop-up tour zelf ontdekken, maar dan zonder onthaal, begeleiding en animatie.
Voortraject
- Een gratis klasuitstap voor scholen (1ste graad secundair onderwijs)
Eén klas van de eerste graad secundair onderwijs (ASO/TSO/BSO) per stad/gemeente uit de Midwest-regio (Ardooie, Ingelmuster, Izegem, Lichtervelde, Moorslede, Roeselare, Ruiselede en Tielt) kon deelnemen aan een gratis educatief klasbezoek aan het Joblabo Voeding te Roeselare.
In dit interactief doe- en belevingscentrum werden ze ondergedompeld in de wondere wereld van de voedingsindustrie en ontdekten ze hun eigen talenten voor een (STEM-)beroep in deze sector.
- Een kookworkshop voor volwassenen.
“Vlaamse klassiekers heruitgevonden!” : innovatief omgaan met oude groenten
Een vederlichte versie van Gentse waterzooi, zot lekker vegetarisch stoofvlees, knapperige – maar niet zo vettige – frietjes, een verrassend dessertje met pastinaak, …
Tijdens deze workshop in de leskeuken van het Huis van de Voeding kon je een twist geven aan typisch Vlaamse gerechten met ’vergeten’ groenten. En na het koken, was het natuurlijk proeven geblazen!
Een initiatief van de steden Roeselare en Izegem, de Provinciale Ontwikkelings Maatschappij West-Vlaanderen, Resoc Midden-West-Vlaanderen, kenniscentrum ARhus, Erfgoedcel TERF en het Centrum Agrarische Geschiedenis.