Reuzen verwonderen
Reuzen in het straatbeeld doen de neuzen draaien en de ogen wijder open trekken. Ze prikkelen onze verbeelding. Dit gebeurt niet enkel in onze hoofden maar ook wereldwijd. Wie kent niet reus Goliath door David verslaan in de christelijke en joodse leer of reus Atlas die de wereld op zijn schouders draagt in de Griekse mythologie?
Reuzen overleven
De reuzencultuur is een eeuwenoude traditie die springlevend blijft dankzij de opeenvolgende generaties. In heel wat Europese landen worden reuzen sinds de Middeleeuwen als grote poppen vorm gegeven. In België, Noord-Frankrijk en Spanje houden ze tot op de dag van vandaag stand. Ze vrolijken ontelbare jubilea, carnavals, stoeten, processies, wijk- of dorpsfeesten, jaarmarkten, kermissen… op en zijn een onmiskenbaar deel van de feestcultuur en een uiting van de volkscultuur in Vlaanderen.
Reuzen vertellen
Achter iedere reus zit een enthousiaste groep mensen: verenigingen, vriendengroepen, wijkcomités, bedrijven of gilden… Hun reus als man, vrouw, kind of soms ook als (fabel)dier in alle maten en gewichten vertelt hun verhaal of verwijst naar een historische figuur, een (patroon)heilige, een bijbelpersonage, een bekend persoon, een lokale legende…
Reuzen blijvend versterken
Binnen zijn werkingsgebied (Hooglede, Ingelmunster, Izegem, Lichtervelde, Moorslede, Roeselare, Staden en Wingene) startte erfgoedcel TERF Midwest bijna 10 jaar geleden het project ‘Neuzen naar reuzen’ om de bestaande reuzengemeenschappen en hun reuzen nieuw leven in de blazen. Met succes want de reuzenfamilie is ondertussen aangegroeid tot bijna 50 reuzen via huwelijk en geboorte.
Maar voor elk van de reuzengemeenschappen blijft het een hele uitdaging om lokaal dit immaterieel erfgoed levendig te houden en volgende generaties ervoor warm te maken. Bovendien steken heel wat noden de kop op waarmee elk van de lokale reuzengemeenschappen worstelen. Denk aan het maak- en herstelproces van een reus, het stockeren ervan, de verhaalopbouw errond, het creëren van een publiek draagvlak…
Een gezamenlijke aanpak dringt zich op. Samen met de reuzengemeenschappen wil erfgoedcel TERF Midwest die uitdaging aangaan via de opstart van een lerend netwerk. Dit biedt de mogelijkheid om stapsgewijs volgens de noden die de reuzengemeenschappen zelf telkens aangeven ervaringen/middelen/mensen uit te wisselen, bindende afspraken te maken. Samen naar oplossingen zoeken voor gemeenschappelijke problemen leidt zo tot een versterkt regionaal netwerk van de reuzengemeenschappen en hun reuzenfamilies.
Benieuwd naar de resultaten van dit proces?
We communiceren ze regelmatig via onze nieuwsbrief en vullen ze aan op deze webpagina.