Terugblik: Open Monumentendag 2022

Open Monumentendag 2022 kon opnieuw rekenen op een grote schare geïnteresseerden. Meer dan 5500 mensen namen deel aan de activiteiten. Er was dan ook heel wat te beleven in de regio! Lees en zie hier hoe ons onroerend erfgoed op een voetstuk werd geplaatst op deze zonnige zondag.

Een overzicht

Naar goede gewoonte verzorgde Eperon d'Or weer een piekfijn programma in Izegem. De industriële erfgoedsite was opnieuw gratis toegankelijk en de jaarlijkse schoentjesworp zorgde stipt om 16u voor de gebruikelijke spanning onder het jeugdige publiek.

Daarnaast werden drie goede voorbeelden van herbestemming voorzien van gidsen om het publiek een woordje uitleg te geven. Een voormalige schoenfabriek werd herbestemd tot bedrijvencentrum, een dokterswoning gaat een nieuwe fase in als architectenkantoor en een directeurswoning wordt binnenkort in gebruik genomen als reisbureau. Zo werd op drie plaatsen getoond hoe onroerend erfgoed een meerwaarde kan betekenen voor een project dat gericht is op de toekomst.

Niet minder dan 2562 bezoekers toonden interesse in Izegem!

Ook Lichtervelde was onmisbaar in het programma. De Weststraat vierde haar 100-jarig bestaan en dat was eraan te merken. Onder een stralend zonnetje genoten bezoekers van de aperitiefconcertjes in het natuurgebied Papes Putten. De bijhorende tentoonstelling liet onder meer zien hoe en waarom de straat tot stand kwam.

Tegelijk lokte ook Cultuurhuis De Keizer in het centrum van de gemeente heel wat volk voor een rondleiding in de oudste dorpsbioscoop van België.

Lichtervelde kon in totaal bijna 500 bezoekers verwelkomen.

Moorslede bleef dit jaar in het thema van het onderwijs. In Campus Ter Sterre werd een inkijk gegeven in de geschiedenis van de site. De 500 bezoekers konden onder meer ontdekken hoe enkele unieke paviljoenen uit de Expo 58 te Brussel destijds een nieuwe thuis kregen in Moorslede.

En in de Kruiskedreef zetten de gepassioneerde bewoners van het voormalige wijkschooltje de deuren van hun woning open. Maar liefst 700 mensen vergaapten zich aan de bewonderenswaardige wijze waarop deze mensen renoveerden met respect voor de authenticiteit van het voormalige schooltje.

Een tweede 100-jarig jubileum werd gevierd in Roeselare, waar de Bataviawijk met een wandeling, tentoonstelling, muziek, dans en een waar volksfeest vierde hoe de authentieke tuinwijk kort na de Eerste Wereldoorlog het levenslicht zag. De sfeer van de Roaring Twenties werd door een 500-tal bezoekers opgesnoven.

In het centrum van de stad gingen bijna 600 mensen langs bij de expo 'Herdacht. Hertekend. Herbouwd.' - om in de sfeer van de wederopbouw te blijven - of bij KOERS. Museum van de Wielersport. Hier werd één groot feest gevierd in het thema van recycling. Nog eens 360 bezoekers werden geteld in de voormalige Paterskerk met bijhorend klooster. Een team architecten gaf er wat meer duiding bij de plannen voor de herbestemming van de site.

Verder kon Jozef Goderis zijn bezoekers bekoren met een kwalitatieve rondleiding tussen allerhande gerestaureerd middeleeuws aardewerk.

De dag kon ten slotte op een serene manier worden afgesloten in de Arme Klarenkerk. Het concert van sopraan Lidwien Van Winckel en organist Eric Hallein weerklonk prachtig in deze nieuwe locatie voor het orgelpositief van Paul Anneessens. Aansluitend kon uitzonderlijk een rondleiding gevolgd worden in De Bremstruik en De Kerit. De poëzieavond met onder andere Charles Ducal en Delphine Lecompte zette de kers op de taart. Bijna 150 mensen lieten zich hier meevoeren aan het einde van deze Open Monumentendag.

Verder in Midwest...

In het gerenoveerde kasteel Ter Borcht te Meulebeke konden laar liefst 600 bezoekers samen met een gids ontdekken welke nieuwe functies het gebouw de toekomst in loodsen. In Tielt genoot het publiek van koffie en taart na een rondleiding achter de schermen van Theater Malpertuis. En in Ruiselede, in de beschermde Hostens molen, bezochten heel wat geïnteresseerden een verrassende tentoonstelling over de Eerste Poolse Pantserdivisie die de gemeente bevrijdde tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Foto's