Zondag 10 september 2023 gaat de geschiedenis in als de voorlopig warmste Open Monumentendag ooit. Bezoekers konden het hoofd koel houden op een heel assortiment aan activiteiten.
In een zonovergoten Lichtervelde werd de aloude traditie van de schuttersgilden in de kijker gezet. De tentoonstelling liet zien welke rol deze gilden speelden in het Lichtervelde van weleer. De durfals konden zelf hun talenten laten zien op de staande wip of bij de initiatie van de schuttersgilde Blauw-Wit.
De oudste dorpsbioscoop van België, Cinema De Keizer, zag opnieuw heel wat volk door haar zaal passeren. De rondleidingen leerden jong en oud allerhande bij over de geschiedenis van de cinematografie in België en de historiek van het prachtige beschermde pand.
Hooglede kon op verschillende locaties kennismaken met het bijzondere beroep van de Monumentenwachter. Zo daalden ze onder meer af van de Grijspeerdmolen, waar de werking van een molen ook werd gedemonstreerd aan de hand van het educatief pakket van de Molenbrigade.
Daarnaast hingen de Monumentenwachters ook in de touwen aan de Sint-Jacob de Meerderekerk in Gits. De spectaculaire afdalingen konden op heel wat bewondering rekenen van groot en klein. In de namiddag bracht het interieur van de kerk dan weer verkoeling, vooral ook voor gezinnen met kinderen. Interieurwachters gaven duiding over het kerkinterieur terwijl de kinderen zich verdiepten in de pelgrimstocht doorheen de kerk. De Sint-Jacobsschelpen waren wel verdiend!
Vlakbij verzorgde de Heemkring Aubert-Tillo Van Biervliet een tentoonstelling rond 200 jaar kloosterleven in Gits. Maar liefst 150 bezoekers kwamen er over de vloer.
Het was ook het ideale weer om de nieuwe respectievelijk wandel- en fietsroute ‘Gits binnenste buiten’ uit te testen. Al zal een terrasje halverwege wel welkom zijn geweest.
Naar goede gewoonte gonsde ook Izegem weer van de activiteit. Deze editie werd een ode aan de architectuur van alle tijden. Twee inspirerende restauraties, van een monumentale cichorei-ast en een prachtige burgerwoning, lieten zien hoe de architectuur van weleer weer helemaal klaar kan gemaakt worden voor een nieuwe toekomst. Tegelijk konden ook enkele moderne gebouwen, Moderna Products en Skyline Communications, bezocht worden. Misschien wel het onroerend erfgoed van de toekomst? Zowel Stoom en stroom als Eperon d’Or – mét de traditionele schoentjesworp! – vormden weer een vaste waarde.
Gelukkig konden de dorstigen gelaafd worden in Moorslede. Niet minder dan 220 bezoekers kwamen de brouwhoeve Dumoulin inspecteren. Het werd een activiteit voor alle leeftijden met zowel een biertasting voor de volwassenen als ambachtelijke workshops voor de kinderen.
Met heel veel trots stelde gemeente Meulebeke de afgewerkte restauratie voor van het kasteel Ter Borcht. Zowel het toeristisch infopunt, de belevingsruimte in de kapel als het volledige kasteel waren toegankelijk voor een bezoek.
In Roeselare kon de grote hitte de ruim 1000 mensen niet tegenhouden die afzakten naar de KOERSbus die zich had gestationeerd op de Veiligheidsdag, naar KOERS. Museum van de Wielersport en naar de vurige Escaperooms. Dat het voormalige brandweerarsenaal 120 kaarsjes mag uitblazen, werd op deze manier gevierd. Ook de tentoonstelling ‘Roeselare geworteld in erfgoed in het beschermde Ter Posterie was te bezoeken op Open Monumentendag.
Het wordt intussen een fijne gewoonte dat Open Monumentendag in onze regio afgesloten kan worden in alle sereniteit in Roeselare. In de Sint-Michielskerk weerklonk een hommage aan componist en organist Flor Peeters, uitgevoerd op piano en orgel door respectievelijk Thuy Ca Le en Eric Hallein. En in de kerk van de Bremstruik werden ten slotte zes Roeselaarse heldinnen in de schijnwerpers gezet door getalenteerde dichters en dichteressen. Maar liefst 90 personen konden de poëtische afsluiter van deze Open Monumentendag meer dan smaken.